Sağlık Okuryazarlığı
Herkes İçin Sağlık Okuryazarlığı

İmplant Tedavisi Hakkında Merak Edilenler

İmplant tedavisi nedir? Ne zaman implant yaptırmalıyım?

Basit bir tanımla diş implantları bir veya birden çok eksik dişin fonksiyon ve/veya estetiğini karşılamak üzere çene kemikleri içinde oluşturulan yuvalara yerleştirilen yapılardır. İmplantlar çoğunlukla vida şekillidirler ve yapay birer diş köküne benzetilebilirler. Bu yapının üzerine çeşitli parçalar aracılığıyla protetik restorasyonlar, yani dişlerin ağızda görünen kısmı yerleştirilir.  Diş eksikliklerinin giderilmesinde uzun yıllardır kullanılan implantlar, ülkemizde özellikle son yıllarda çok daha yoğun olarak tercih edilmeye başlanmıştır. Dişlerinde problem olan ve implantların bir tedavi seçeneği olduğunu öğrenen hastaların bir kısmı implantlar hakkında araştırma yaparak bilgisini artırırken, bir kısmı kulaktan dolma bilgiler nedeniyle bu tedavileri doğrudan reddetme yoluna gidebilmektedir. Bu yazıda implant tedavileri hakkında merak edilen konulara kısa ve öz bir şekilde cevap verilecektir.

İmplantlar Vücuda Zararlı mıdır?

Öncelikle çekinceleri ortadan kaldıralım.

İmplantlar vücuda zararlı değildirler. İmplantların büyük çoğunluğu titanyum materyalinden üretilmektedir. Bu materyal dünyada bulunan elementler arasında vücuda en uyumlu, bilimsel tabirle en biyouyumlu materyallerden biridir. Çene kemiğine yerleştirilen implantların yaklaşık %97-99 unun bütün bütün kemikle sarılarak vücut tarafından kabul edilmesi ve vücudun implantlara karşı herhangi bir tepki vermemesi bunun basit bir göstergesidir. Bilim dünyasında titanyum implantların vücuda zararlı olduğu hakkında bir bilgi yoktur. Hatta bunun aksine titanyum implantların biyouyumluluğunu destekleyen pek çok bilimsel makale mevcuttur.

İmplantların kemikle kaynaşmayabildiği ve bu yüzden bütün operasyonun boşa gittiği doğru mudur?

Bu bilgi kısmen doğrudur. Ancak bu durum her implantın kemikle kaynaşmayabileceği anlamına gelmez. Çünkü bu risk oldukça düşüktür. Güncel bilimsel araştırmalar implant tedavilerinde %95 civarında başarı oranı olduğunu göstermektedir. Pek çok tedavi seçeneği için bu başarı oranı normal, hatta iyi bir orandır. İmplant tedavisi yapılmadan önce, yani tedavi planlaması aşamasında varsa sistemik hastalıklarınız dikkate alınır, kemik yapınız radyograflar veya bilgisayarlı tomografilerle değerlendirilir. İmplant tedavisinin sizin için uygun olduğu değerlendirilip cerrahi işlemler ve ptotetik tedavi aşamaları ideal şekilde gerçekleştirildiğinde bu risk oldukça düşük olmaktadır.

Ağzımda kaplamalar var, söktürüp implant yaptırmalı mıyım?

İmplantlar dişsiz bölgelere yerleştirilirler. Köprü şeklindeki restorasyonlar en az iki diş arasında dişsiz boşluk bulunduğunda bu dişlerin küçültülerek köprü ayağı olarak kullanılmasıyla yapılırlar. Dişsiz boşluklar ayak dişlerden destek alan gövdelerle doldurulurlar (Resim 1). Dişsiz boşluğunuz var ve boşluğun iki yanında bulunan doğal dişleriniz üzerinde herhangi bir işlem yoksa sizin için en ideal tedavi bu boşluğa yerleştirilecek implant yada implantlarla protetik tedavinin yapılmasıdır. Ancak eğer dişsiz boşluğun her iki yanındaki dişler zaten protetik restorasyona ihtiyaç duyuyorsa (geniş dolgular mevcut ise, daha önce dişlere kaplama veya köprü yapılmış ise) implant tedavisi yerine köprü tedavisi tercih edilebilir. Dişlerinizin sallanması veya çekim gerektiren bir durum mevcut değilse kaplamaların söktürülüp implant yapılması çoğunlukla ideal bir tedavi yöntemi değildir.

Dişsiz boşlukta yer alan kemik dokusunun kaybedilme olasılığı var ve implant tedavisi de bunu önleyecekse bu durumda köprülerin sökümü değerlendirilebilir.

İmplant tedavilerinin maliyeti nedir?

İmplant tedavilerinde maliyet kullanılacak implant ve ilgili materyallerini sayısı ve miktarı ile doğrudan ilişkilidir. Diş eksikliğinin sayısı, kemik miktarı ve planlanan tedavinin şekli implant sayısını doğrudan etkiler. Çoğunlukla titanyum materyalinden üretilen implantlar pek çok farklı marka ile piyasada yer almaktadır. İmplant tedavilerinin maliyeti eskiye göre günümüzde oldukça düşmüştür. Bununla birlikte planlanan tedavinin içeriği, kullanılacak implant sayısı ve tercih edilen implant markasına göre tedavi masrafları  değişiklik gösterir. Dolayısıyla diğer pek çok tedavide olduğu gibi implant tedavileri ile ilgili sabit bir maliyet ifade edilemez. Diş hekiminize konuyu danışmanız durumunda hekiminiz ağız durumunuza en uygun tedavi şeklini belirleyecek ve içeriğe göre maliyet bilgisi verecektir.

İmplantta marka neden önemli? Hangi markayı tercih etmeliyim?

İmplantlar 40 yılı aşkın bir süredir klinik diş hekimliğinde kullanılmaktadır. Bu süreçte pek çok firma implant üretimi gerçekleştirmiş, bazıları kendilerini kanıtlayarak uzun yıllar boyunca piyasada yer almayı başarmıştır. İmplant fiyatları tercih edilen markaya göre değişmektedir. Her pahalı implantın kaliteli olacağı düşünülmemelidir. Ancak fiyatı piyasa ortalamasının altında bulunan implant markalarına da şüphe ile yaklaşılmalıdır.

İmplantlar kemik dokusunun implant yüzeyine bağlanması ile kemiğe tutunurlar ve bu özellik doğrudan doğruya implantların ömrünü belirler. İmplant yüzeyinin ideal bir şekilde işlenmesi yüksek teknolojiye sahip bir takım cihazların varlığını, ayrıntılı yüzey işleme süreçlerini ve uzun dönemde sonuçları ispatlanmış uygulamaları gerektirir. Tüm bunlar bir implantın kalitesi ile birlikte maliyetini de artırır. Malzemenin uzun ömürlülüğü ancak titanyum materyalinin özel süreçlerden geçirilmesi ile mümkün olabilir. İmplant ile birlikte implantı proteze bağlayan ara parçaların kalitesi de tedavinin ömrü açısından önemlidir.  Bu nedenle marka tercihi önem arzetmektedir. İmplant tercihi

Diş hekimliği piyasasında kendini kanıtlamış sınırlı sayıda implant markası mevcuttur. Bu markalardan hangisinin sizin için en uygun olduğuna diş hekiminize danışarak karar verebilirsiniz. İnternet ortamında yapacağınız kapsamlı bir araştırma da size bu konuda bilgi sağlayacaktır.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.